Szabadúszóként ugyan otthagyhatod a napi 8 órás főállásod, viszont ez a munka olyan, mintha egyszerre több lovat próbálnál megülni.

Nem csak az a feladatod, hogy kiváló terveket készíts, hanem neked kell új ügyfeleket találnod, kezelned a meglévőket, menedzselned a pénzügyeket, összpontosítanod kell a védjegyedet jelentő stílusodra, arculatodra, és még megannyi másra.

Ideje, hogy vállalkozóként és üzletemberként kezdj gondolkodni. Csak így nyílik meg előtted a teljesidős szabadúszók világa, és hagyhatod magad mögött a mókuskereket.

Fejlődőképesség

Ezrével nyüzsögnek a dizájnerek, és mind ugyanazt akarja: megtalálni az ügyfelet, lenyűgözni, és folyamatos megrendelést szerezni tőle.

Ha érvényesülni szeretnél, ki kell tűnnöd a tömegből. Fejlődőképesnek és egyedinek kell lenned-és nem csak a szakmádban, hanem üzleti stratégiádban is. Sokkal több lehetőséged van, mint beszállni az árversenybe. Készíts eredeti terveket, és rád fognak emlékezni, nem a konkurenciádra.

Határozottság

Az igazi szabadúszók minden megnyilvánulásukban merészek. Nem félnek felszámítani annyit, amennyire szükségük van a működőképességhez. Nem félnek visszautasítani egy ügyfelet, ha az együttműködés nem lenne üzletileg előnyös.

A határozottság a konvenciómentes, jó döntések meghozatalát jelenti. Légy határozott, mikor tervezel, mikor ügyfelekkel dolgozol és mikor benyújtod a számlát.

Alkalmazkodóképesség

Egy szilárd szabadúszó dizájner jól alkalmazkodik a folyton váltózó körülményekhez. Ha elég jó akarsz lenni ahoz, hogy otthagyhasd az állásod, ne légy röghöz kötött!

 Ne azon morfondírozz, hogyan kéne a dolgoknak működniük, hanem fókuszálj arra, ami segíti munkádat és építi üzleted.

Ha az ügyfél váratlan változtatásokat kér, alkalmazkodj! Ha tegnapra akarja a munkát, alkalmazkodj! Ha ínséges időkben azt sem tudod, miből fizeted be a villanyszámlád, alkalmazkodj!

A tenyérnyi boxokban dolgozó irodistáknak nem sokat kell alkalmazkodniuk. Egy 8órás munkahelyét elhagyó szabadúszóknak MUSZÁJ!

 

 

Felelősségteljesség

Az áttörés egyik módja, hogy rendkívüli felelősséggel vezetjük vállalkozásunkat. Nem elég szimplán teljesíteni a határidőket. Jól kézben kell tartani a projekteket, azonnal megválaszolni telefonokat, leveleket, követni a kiadásokat és bevételeket, és vállalni tetteink következményeit.

A mellékállásban vállalkozók, akik csak egy kis kiegészítő jövedelem reményében vágnak bele, általában nem is viseltetnek kellő felelősséggel munkájuk iránt. Aki viszont szeretne teljesen a maga ura lenni, és otthagyni főállását, minden apró megmozdulásáért vállalnia kell a felelősséget.

Üzleti beállítottság

A pénz nem minden. A legtöbb szabadúszó azért hagyja ott állását, hogy ne kelljen valaki másnak dolgoznia, több legyen a bevétele, vagy egyszerűen utálnak a mókuskerékben dolgozni.

 Többnyire nem a pénz az egyetlen mozgatórugó, de ha nem felügyeljük szigorúan pénzügyeinket, sosem leszünk képesek létrehozni egy sikeres design-vállalkozást. A pénz, ami életben tartja üzletünket, és lehetővé teszi, hogy otthagyhassuk mindennapi állásunkat.

Magabiztosság

Főállású vállalkozóként te magad vagy üzleted arca, tehát biztosnak kell lenned munkádban, cégedben és magadban.

Bíznod kell benne, hogy sikeres lehetsz anélkül is, hogy a hét 5 napján napi 8 órát dolgozol, amit minden hónap elején honorálnak. Ha tudod, hogy képes vagy elvezetni vállalkozásod, már félúton vagy a siker felé.

Motiváltság

Ha elég motivált vagy, otthagyhatod futószalag-munkádat és főállású design-vállalkozóvá válhatsz.

Habár az összes felsorolt tulajdonságra szükséged éesz, kellő motiváció nélkül esélyed sincs kitörni a mókuskerékből. Hogy miért? Mert ha motivált vagy, nagy a valószínűsége, hogy felelősségteljesen viselkedsz, magabiztos leszel, jól veszed az akadályokat és alig várod, hogy újat tanulhass.

Nem lesz könnyű, de ha eléggé akarod felmondhatsz a munkahelyeden és saját magad főnökévé válhatsz.

Mit hagytam ki?

Milyen tulajdonságokat felejtettem el felsorolni? Ha te már szabadúszó designer vagy mit tanácsolnál még azoknak, akik a nagy lépés előtt álnak? Oszd meg velünk tapasztalataidat egy kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://dizajnerleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr53225022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

délioldal 2013.07.29. 11:45:07

nem rossz post, de azért a "muszály" kicsit égette a retinámat. szerény véleményem szerint j-vel írandó

Az arculatfelelős · www.mydentity.hu 2013.07.29. 11:46:20

Teljesen igazad van!
Az a hülye uszály zavarja be az agyam minduntalan! :D
Köszönöm!
süti beállítások módosítása